(VIDEO) – Nak Beli Kereta Second Sebab Cukup-Cukup Bajet, Ikut Cara Ni Kalau Tak Nak Rugi

 


Dengan keadaan ekonomi tak berapa stabil sekarang, ramai pembeli kereta banyak cenderung memilih kereta second hand buat masa ni.


Hal ini kerana untuk membuat pinjaman di bank pun kena berkira-kira interest tinggi ke tak, monthly tinggi sangat ke, andai kata pandemik ni berpanjangan sampai kena cut gaji, buang kerja tiada siapa yang berani untuk grab kereta baru buat masa ni.


Tapi ada beberapa tips buat pembeli kereta second, pastikan kereta tu masih dalam keadaan terjaga dan berkualiti. Masa tu baru kita boleh banding harga kereta second yang ditawarkan dengan keadaan kereta.


Kalau harga melambung kita tersalah beli tapi nanti ada part-part yang cepat rosak, itu akan membuat kita buang duit lebih banyak lagi.


Jadi macam mana nak tahu  apakah komponen yang perlu dilihat untuk memastikan kereta tersebut berbaloi dibeli?


Lihat video yang dikongsi oleh @adrianchiaaa di bawah ni: 


@adrianchiaaa Macam mana nak pilih kereta second hand yang berkualiti? #fypmalaysia #cartips #carmalaysia #usedcar ♬ Reality – Lost Frequencies



Ikut tips yang diberi:


1) Tarikh pengeluaran seatbelt tak sama dengan kereta


2) Seat railing berkarat


3) Skru tak sama


4) Selut di bawah penutup minyak enjin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s